TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Geneesmiddelen bij diarree

  Man met diarreeBij diarree (buikloop) is het belangrijk dat je het verloren vocht aanvult. En geneesmiddelen zullen de genezing versnellen en het comfort verhogen. Wanneer het om een echte darminfectie gaat dan zal men gepaste antibiotica toedienen. Diarree kan ernstig zijn. We kunnen zelf de risico's inschatten door zelf op een aantal zaken te letten.

  Zelf de ernst van de diarree inschatten

  Is het wel diarree?

  Men spreekt van diarree wanneer de stoelgang waterig is en je meer dan normaal naar het toilet moet.

  Wat is de leeftijd van de patiënt?

  Ouder mensen en zuigelingen zullen sneller uitdrogingsverschijnselen vertonen. Het is heel belangrijk om voldoende te drinken, drink zeker een paar liter per dag. In de apotheek kan je preparaten kopen die het verloren vocht vervangen. Deze middelen zijn samengesteld uit zouten en suikers (ORS, Serolyte) en soms ook rijst (Soparyx). Bij het innemen van deze preparaten kan in het begin de hoeveelheid waterige stoelgang een beetje toenemen. Maar na een tijdje moet deze hoeveelheid verminderen. De smaak van deze vochtvervangers wordt niet door iedereen gewaardeerd maar toch is het toedienen ervan soms levensnoodzakelijk om uitdroging te vermijden. Voor zuigelingen wordt de oplossing gemaakt met recent gekookt water en afgekoeld water.

  Hoe lang duurt de diarree al?

  De diarree mag niet te lang aanhouden. We spreken van een paar dagen. Binnen de drie tot vier dagen moet er een verbetering zijn van de diarree.

  Hoe ernstig is de diarree?

  Als men naast de diarree ook last heeft van braken dan zal uitdroging van het lichaam sneller optreden. Indien er huisgenoten zijn die ook diarree hebben dan kan het gaan om een voedselvergiftiging of een besmetting. Treed er ook koorts op? 

  Diarree door geneesmiddelen

  Diarree kan ook ontstaan door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen: Mg-zouten bij maagzuur, antibiotica, ijzerpillen, laxeermiddelen en reumamiddelen.

  Goed om weten

  • Als enige voeding wortelpoeder toedienen is niet aanbevolen. De samenstelling van wortelpoeder alleen is te eenzijdig bij diarree.
  • Rijstwaters geven minder diarree en is voedzamer dan zoutmengsels waarmee de gevolgen van diarree beperkt blijven. Eventueel een mengeling geven van rijstwater en zouten.
  • Drink geen melk. Melk verteert slecht bij diarree en is dus te mijden.
  • Waterige vloeistoffen drinken zijn steeds nuttig.
  • Langdurige diarree kan verschillende oorzaken hebben (bijvoorbeeld allergie, schildklier die te sterk werkt, ziekte van Crohn).

  Het gebruik van Loperamide 

  Loperamide (oorspronkelijk Imodium) brengt de spiercellen van de darm tot rust. Het zal ook de opname van water stimuleren. De stoelgang wordt zo ingedikt. De klassieke eerste dosis voor volwassenen is twee capsules. Na elke losse stoelgang telkens één capsule bijnemen tot maximum acht per dag.

  Kinderen van zes tot twaalf jaar geeft men een halve dosis. Loperamide wordt niet gegeven aan kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar. Kinderen moeten eerst veel water drinken. De dokter kan eventueel een aangepaste dosis van Imodium vloeistof voorschrijven. 

  Imodium Instanttabletten smelten op de tong. Je brengt de tablet rechtstreeks uit de verpakking aan op de tong. De tablet lost onmiddelijk op. Men blijft steeds voldoende drinken! Water drinken en diëten zijn ook de eerste keuze voor zwangere vrouwen en borstvoeding.

  Lees steeds de bijsluiter voor meer info of vraag raad aan je apotheker.

  Wanneer moeten we verbetering merken?

  Men moet een duidelijke verbetering opmerken binnen de twee dagen. Wanneer de stoelgang vaster wordt en de behoefte twaalf uur wegblijft dan is men genezen van de diarree. Indien dit niet zo is dan ga je naar de dokter. Dat doe je ook als je tesamen met de diarree koorts hebt of bloedverlies. De dokter zal je dan een antibioticum voorschrijven.

  Geneesmiddelen die ook veilig zijn voor kinderen

  Darmvriendelijke microben in Bactisubtil, Lacteol en Perenterol ondersteunen de normale darmflora. Perenterol kan diarree ten gevolge van antibiotica en mogelijk ook reizigersdiarree voorkomen. Deze producten zijn ook voor kinderen en zuigelingen veilig. Ook veilig voor zwangere vrouwen en tijdens borstvoeding. Ze moeten wel in een hoge dosis gebruikt worden.

  Barexal zal het darmslijmvlies bedekken, prikkelende stoffen binden en de stoelgang indikken. Volwassenen mogen tot vier zakjes per dag nemen. Bij zuigelingen wordt de dosis aangepast.

  De samenstelling van Norit bestaat uit fijne en gezuiverde houtskool. Met Norit worden irriterende gassen weggehaald uit de darm.

  Nifuroxazide (oorspronkelijk Ercefuryl) is een ontsmettingsmiddel voor de darm. Het werkt plaatselijk en gaat weinig over in het bloed. Voor volwassenen vier capsules, voor kinderen drie. Men kan de capsule openen en vermengen met voedsel. Gelijktijdig gebruik met alcohol is af te raden. Nifuroxazide is geen eerste keus. Het kan het opsporen van de verwekker(s) van diarree bemoeilijken.

  Wanneer wordt antibiotica voorgeschreven?

  Wanneer men te maken heeft met gevaarlijke ziekteverwekkende organismen dan zal de dokter antibiotica voorschrijven. Zeker wanneer de diarree bloederig is. Antibiotica kan ook goede darmbacteriën beschadigen.

  Dit onthouden we over de aanpak van diarree

  • Diarree vraagt een toevoeging van water en zout, ook wanneer we medicijnen innemen.
  • Het is niet nodig om te vasten, eet wel enkel licht voedsel.
  • In de tropen moet je voorzichtig zijn met water en je gebruikt geen ijs. Je drinkt hete thee. Net zoals de plaatselijke bevolking dat doet.
  • Was na elk bezoek aan het toilet uw handen met water en zeep.
  • Wanneer er na twee dagen geen verbetering is dan ga je naar de dokter. Hij zal naar de oorzaak zoeken (darminfectie, allergie aan voedsel, te sterke schildklierwerking, ontsteking van de darm).

  Video: oorzaak en behandeling van diarree

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco