TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Marihuana als medicijn

  Marihuana In Nederland wordt marihuana steeds meer gebruikt om pijn te bestrijden. Het blijkt ook een hulpmiddel te zijn voor andere gezondheidsproblemen. Toch is er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs voor.

  Nederland versus Verenigde Staten

  Sinds 2003 is in Nederland het medicinaal gebruik van cannabis toegestaan. Het is bij de apotheek verkrijgbaar op doktersrecept. Daarentegen wordt deze softdrug op nationaal niveau in de Verenigde Staten niet aanvaard voor medisch gebruik. Dit betekent dat verder onderzoek naar de geneeskrachtige werking van marihuana moeilijk is. Maar verschillende staten hebben hun eigen wetgeving. En een aantal heeft de 'mediwiet' gelegaliseerd.

  Gebruikers van wiet kunnen ziek worden

  Er is meer onderzoek en bewijs nodig dat wiet in verband kan brengen met geneeskrachtige eigenschappen zoals bij het verlichten van pijn en de strijd tegen bepaalde vormen van epilepsie. Maar er is zeker ook meer onderzoek nodig over de nadelige gevolgen van het gebruik van wiet. Wietgebruikers kunnen door een mysterieus syndroom erg ziek worden.

  Wat is er bekend over het gebruik van marihuana en het effect op lichaam en geest?

  Het gebruik van marihuana kan misselijkheid en overgeven veroorzaken

  Naast de bekende verschijnselen zoals paranoia en vergiftiging wordt het gebruik van wiet ook gelinkt aan een syndroom dat misselijkheid en overgeven veroorzaakt.

  In de Amerikaanse staat Colorado waarvan 2500 patiënten in verband gebracht werden met wiet, hadden de meeste mensen last van misselijkheid en overgeven. Dit blijkt uit een onderzoek dat in maart 2019 is gepubliceerd. In 2004 hebben Australische artsen ook al maagproblemen in verband gebracht met het gebruik van marihuana. 

  Je voelt je beter als je wiet rookt

  THC (tetrahydrocannabinol) is een belangrijke werkzame stof in marihuana. Het werkt in op het beloningssysteem van de hersenen dat reageert op bepaalde dingen die er voor zorgen dat we ons goed voelen. Zoals seks en eten. Dit beloningssysteem kan onder invloed van drugs euforie veroorzaken. Maar hoe vaker je die euforie zal opwekken hoe minder je zal voelen bij andere dingen die je gelukkig kunnen maken.

  Je hart kan sneller beginnen kloppen

  Als je marihuana inademt kan je hart sneller beginnen kloppen. Met 20 tot 50 hartslagen extra per minuut.Dit effect kan 20 minuten tot 3 uur aanhouden. Er is geen bewijs gevonden dat cannabisgebruik het risico op een hartaanval kan doen stijgen. Uiteraard verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten.

  Marihuana kan je bloeddruk doen stijgen/dalen

  Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat gebruikers van marihuana 3 keer meer risico lopen om te sterven aan de gevolgen van een hoge bloeddruk. Maar er zijn ook onderzoeken die net het tegenovergestelde beweren. Volgens het academisch medisch centrum de Mayo Clinic daalt de bloeddruk bij het gebruik van cannabis.

  Het kan de pijn verlichten

  Marihuana In marihuana zit de stof cannabidiol (CBD). Deze stof zal er niet voor zorgen dat je high wordt maar het beïnvloedt de therapeutische werking. Het kan verlichting brengen bij pijn en zelfs bepaalde soorten epilepsie bij kinderen behandelen.

  Uit een recent onderzoek blijkt dat cannabis mogelijk een goede bestrijder kan zijn van chronische pijn. Pijn is de hoofdreden dat mensen om medicinale wiet vragen.

  Volgens wetenschappers kan marihuana bij ontstekingen verlichting brengen en helpen bij klachten zoals reuma. Er is in 2005 bij 58 reumapatiënten onderzoek naar gedaan. De mensen die geen placebo kregen, maar het op cannabis gebaseerde medicijn Sativex, hadden minder last van pijn en konden ook beter slapen. Ook in andere gelijkaardige onderzoeken kwam men tot deze conclusie.

  Cannabis kan ook helpen tegen chronische darmontsteking

  Volgens verschillende onderzoeken kan cannabis ook verlichting brengen bij chronische darmontsteking (zoals de ziekte van Crohn). Bij mensen die het echte medicijn kregen verminderde de klachten bij 10 op de 11 patiënten. Bij de groep die een placebo kregen was er een vermindering van de klachten bij slechts 4 op de 10 gevallen. Toen de onderzoekers het onderzoek herhaalden met een lagere dosis was er geen effect merkbaar. Er is echter nog meer onderzoek nodig voor dat men effectief patiënten kan gaan behandelen met CBD.

  Marihuana kan je evenwicht verstoren

  Marihuana heeft een invloed op de activiteit in de kleine hersenen en de basale ganglia. Deze hersengebieden zijn verantwoordelijk voor je balans, coördinatie, reactievermogen en de houding van het lichaam.

  Je kan het gevoel voor tijd verliezen

  Een veel voorkomend effect bij het gebruik van marihuana is het gevoel dat de tijd versnelt of vertraagt. Een studie uit 2012 vond hier echter geen bewijs voor. Bij een studie uit 1998, waarbij de hersenen van vrijwilligers een MRI-scan kregen, merkten de onderzoekers op dat de toevoer van bloed in de kleine hersenen bij veel proefpersonen veranderde. Dit zou een invloed kunnen hebben op de beleving van tijd.

  Rode ogen als gevolg van wiet roken

  Bij het gebruik van wiet worden de aderen wijder. Het wit van je ogen kan dan rood kleuren.

  Je krijgt er honger van

  Zowel de kleine als de zware gebruiker van wiet kan meer honger krijgen als men wiet rookt. Er is een recente studie met muizen gedaan en het is mogelijk dat marihuana het gedeelte van de hersenen dat de eetlust onderdrukt omschakelt. Waardoor men dus meer zal gaan eten.

  Men spreekt hier over een groep hersencellen die geactiveerd wordt als men aardig wat gegeten heeft.  Ze geven ons het signaal dat we genoeg gegeten hebben. Het lijkt er op dat bepaalde stoffen in wiet invloed hebben op dat proces en men zich snel hongerig kan voelen in plaats van voldaan. Toch blijkt volgens een onderzoek in 2014 dat het gebruik van marihuana geen effect heeft op het lichaamsgewicht. Ondanks de vreetbuien die men kan hebben.

  Vrouwen hebben betere seks met marihuana 

  Dit onderzoek is getest op 373 vrouwen. Een deel van de vrouwen gebruikten marihuana net voor ze seks hadden. De andere vrouwen niet. De vrouwen die marihuana hadden gebruikt die bereikten vaker een orgasme dan de vrouwen die niets gebruikt hadden. Deze bijzondere resultaten werden opgemerkt bij zowel heteroseksuele als bij lesbische vrouwen. De vrouwen hadden een hoger libido en een beter orgasme.

  Waarom marihuana dit effect had kon men niet afleiden uit het onderzoek. Maar men denkt dat de stof in marihuana stress en angst vermindert waardoor de vrouwen een betere seksbeleving hadden.

  Marihuana heeft een invloed op het geheugen

  Bij het gebruik van marihuana kan de manier veranderen waarop de hersenen informatie verwerken. Wetenschappers hebben geen idee wat de reden daarvoor is maar uit diverse onderzoeken blijkt dat marihuana het korte termijngeheugen verstoort. Men heeft een vermoeden dat dit effect meer voorkomt bij onervaren gebruikers dan bij mensen die zeer regelmatig marihuana gebruiken. 

  Wiet kan een depressie versterken

  Men kan niet met zekerheid zeggen dat het gebruik van marihuana effectief een depressie kan veroorzaken. Het kan ook dat mensen die depressief zijn gewoon meer de neiging hebben om drugs te gebruiken om zich tijdelijk beter te voelen. Maar een Nederlandse studie suggereert dat het roken van wiet wel het risico op een depressie kan verhogen bij jonge mensen die speciaal serotoninegen hebben. Dat gen zorgt er voor dat ze vatbaarder zijn voor een depressie.

  De conclusie van de Nederlandse studie wordt ondersteunt door de NASEM. In dit rapport staat er een beperkt bewijs waarbij het gebruik van cannabis een link legt naar een kleine kans op een verhoogd risico op depressie.

  Meer risico op schizofrenie

  In een rapport uit 2017 blijkt dat men een grotere kans heeft op het ontwikkelen van schizofrenie bij zwaar gebruik van marihuana. Dit geld vooral voor mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van schizofrenie.

  Marihuana als middel tegen angststoornissen

  Onderzoekers hebben een vermoeden dat CBD kan dienen als een behandeling voor angststoornissen. Er lopen op dit moment verschillende onderzoeken naar. Maar in een recent rapport staat dat er een beperkt verband kan zijn tussen het gebruik van marihuana en een verhoogd risico op angststoornissen. Men is er nog niet helemaal uit.

  Marihuana geeft meer kans op chronische bronchitis

  Als men regelmatig marihuana rookt heeft men meer kans op chronische bronchitis. Wanneer men stopt met roken zullen deze symptomen verlichten. Daar is bewijs van.

  Maar volgens een onderzoek kan cannabis niet in verband worden gebracht met een verhoogd risico op longkanker of hoofd-halskanker. Ook andere vormen van het gebruik van marihuana zijn niet te linken aan een hoger risico op het krijgen van kanker.

  Gebruik van marihuana tijdens zwangerschap heeft negatieve gevolgen

  Volgens het recent rapport van NASEM is er een bewijs tussen het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap en het lage gewicht van pas geboren baby's. Een pas geborene heeft meer kans dat het in de couveuse moet bij zwangere vrouwen die cannabis roken. Ook tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op complicaties bij het gebruik van cannabis.

  Verschillende zwangere vrouwen en jonge moeders gebruiken cannabis om misselijkheid, depressie en pijn te verlichten. Traditionele geneesmiddelen zijn tijdens de zwangerschap dikwijls niet toegestaan.

  De kennis die men nu heeft over de gezondheidsrisico's van de baby's bij cannabisgebruik staat nog in de kinderschoenen. Men raad de toekomstige moeders aan om geen marihuana te gebruiken tijdens de zwangerschap.

  Video: cannabis helpt cellen beter functioneren 

   

  Bron: https://www.businessinsider.nl/marihuana-als-medicijn-is-nog-niet-volledig-onderzocht-dit-weten-we-tot-nu-toe-over-de-effecten-van-wiet-op-lichaam-en-geest
  Datum publicatie: 9 mei 2019