TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Wat zijn Voedingssupplementen?

  VoedingssupplementenVitaminen en mineralen zijn voedingssupplementen. Het zijn gezonde stoffen die je kan toevoegen aan uw normaal eetpatroon. Ze worden meestal verkocht in de vorm van tabletten of capsules. Je kan ze ook kopen in poedervorm. De meeste voedingssupplementen worden als multivitamine supplement verkocht. Maar je hebt ook supplementen waarin maar 1 voedingsstof zit.

  Waarom zou je voedingssupplementen nemen?

  Gezonde voedingsstoffen zijn terug te vinden in onze dagelijkse voeding. De meest gezonde voeding zit in groenten en fruit. Als je alle nodige voedingsstoffen wil binnenkrijgen dan dien je er een gevarieerd dieet op na te houden. Helaas slagen de meeste mensen er niet in om alle nodige voedingsstoffen via de dagelijkse voeding tot zich te nemen. Je hebt het te druk en te weinig tijd om gezond te eten en elke dag gezonde maaltijden te bereiden. Het kan dus absoluut geen kwaad om extra vitaminen en mineralen tot zich te nemen. De voedingssupplementen die je in de handel kan kopen zijn daar dan een ideaal middel voor.

  Vitaminen en mineralen

  Belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Enkel gezonde voeding kan er voor zorgen dat het lichaam voldoende van deze stoffen heeft. 

  Het kan nadelig zijn voor ons lichaam als je een tekort aan vitaminen hebt. Maar ook het tegenovergestelde is mogelijk. Een overdosis aan bepaalde vitaminen (vitamine A, D, E, K) en mineralen (bv. selenium) is ook niet goed voor het lichaam. Te weinig is niet goed maar overdrijven is dat ook niet. 

  Energiek door het leven gaan

  Om gezond en energiek door het leven te kunnen gaan heeft het lichaam behoefte heel wat vitaminen en mineralen. Het tekort dat je lichaam heeft kan je bijgeven via voedingssupplementen. Zodat je vitaal kan blijven en niet te snel moe wordt.

  Roken, alcohol, stress

  Ben je een roker of consumeer je regelmatig alcohol dan kan uw behoeft aan gezonde stoffen hoger zijn dan normaal. Ook bij hogere leeftijd, stress of bij gebruik van bepaalde medicijnen kan het zijn dat uw lichaam niet voldoende vitaminen en mineralen tot zich krijgt. Supplementen kunnen het tekort daaraan bijvullen.

  Bewaren en bereiden van voedsel

  Zelfs indien je gevarieerd eet kan het zijn dat je behoefte hebt aan extra voedingsstoffen. Door het bewaren en bereiden van voedsel gaan namelijk heel wat voedingsstoffen verloren.

  Verschillende soorten voedingssupplementen

  Je hebt ook voedingssupplementen die visolie bevatten, kruiden, bestanddelen van planten, probiotica, paddenstoelen, algen en carotenoïden. Het zijn belangrijke stoffen die het lichaam nodig heeft. Toch krijgen veel mensen daar te weinig van binnen.

  Algen

  Je kan ziek worden van algen. Maar ze kunnen ook uw gezondheid ondersteunen. Die goede algen bevatten heel wat verschillende voedingsstoffen zoals Omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen.

  Probiotica

  Deze bacteriën zijn het meest terug te vinden in uw maag- en darmkanaal. Op die plaats vormen ze een bescherming tegen ziekteverwekkers en ondersteunen ze uw immuunsysteem. Deze bacteriën dragen ook bij tot een goede spijsvertering en een vlotte stoelgang. Ze worden ook de "goede bacteriën" genoemd.

  Kruiden

  Dat heel wat kruiden gezonde eigenschappen hebben is reeds eeuwenlang bekend. Knoflook is bijvoorbeeld goed voor de bloedvaten, peterselie bevordert de stofwisseling, een kalmerende werking hebben Melisse en Valeriaan. Heel wat voedingssupplementen bevatten dan ook kruiden.

  Video: Dr. Kris Verbrug over voedingssupplementen