TanFaster SuperBruin

  tanfaster superbruin

  Geneesmiddelen voor de ziekte van Parkinson

  DopamineAan de basis van de ziekte van Parkinson ligt deprikkeloverdragende stof dopamine. De therapie bestaat uit het aanvullen van het tekort hieraan. Dit lijkt mischien simpel maar dat is het niet.

  Niet-actief middel

  De ziekte van Parkinson kenmerkt zich met houterige bewegingen. De oorzaak van deze stoornis is te vinden in een onvoldoende aanmaak van een chemische stof die funcioneert als boodschapper in de hersenen. Daardoor is er een stoornis in de coördinatie. Dit ongemak kan men verhelpen door de chemische stof dopamine toe te dienen als geneesmiddel. Prolopa en Sinemet bevatten dopamine onder een speciale vorm. Het wordt onder een niet-actieve vorm toegediend. Het zal pas zijn werking hebben eenmaal het in het lichaam is. Dan wordt het middel actief.

  Hoe weet het geneesmiddel waar het moet zijn?

  Wanneer men het geneesmiddel ingeslikt heeft zal een deel in de bloedbaan en lever onwerkzaam gemaakt worden. Om deze verminderde werking tot een minimum te beperken hebben de ontwikkelaars van Propola en Sinemet een beschermende stof toegevoegd. Maar daarmee is het middel nog steeds niet tot in de hersenen geraakt. Want deze zijn goed afgeschermd. Hierbij kan de patiënt zelf een handje toesteken door het middel in te nemen met een licht tussendoortje (bijvoorbeeld brood met confituur). De medicatie zal echter gehinderd worden bij het doordringen tot in de hersenen wanneer men eiwitrijk voedsel eet zoals vlees, vis, kaas, eieren, ...

  Men kan neiging tot braken vertonen in het begin van de behandeling. Een goede reden dus om het geneesmiddel in te nemen met wat voedsel. Om bijwerkingen te vermijden zal de dokter de dosis geleidelijk opvoeren. Er is een aanbod van verschillende sterkten van het geneesmiddel. Er bestaat ook een vorm waarbij het geneesmiddel langzamer zal vrijkomen.

  Dopamine-achtige geneesmiddelen

  Naast dopamine zijn er nog andere, zogenaamde dopamine-achtige geneesmiddelen:

  • Mirapexin
  • Parlodel
  • Permax
  • Requip

  Deze geneesmiddelen worden ook met goed gevolg gebruikt bij de ziekte van Parkinson. Maar ze geven ook in het beging van de behandeling neiging tot braken. Deze middelen worden soms eerst ingezet om daarna over te schakelen naar dopamine. Dit wordt vooral gedaan wanneer Parkinson zich uit bij jongere mensen (jonger dan 50 jaar). In deze omstandigheden zal dopamine nog achter de hand gehouden worden. Wanneer men op een te vroege leeftijd start met het geven van dopamine kan dit op latere leeftijd leiden tot een verminderde werkzaamheid. 

  Comtan en Eldepryl zijn hulpmiddelen bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Ze moeten met andere geneesmiddelen gecombineerd worden om voldoende actief te zijn.

  Video: Parkinsonvereniging; wat is de ziekte van Parkinson?

   

   

  Bron: Laekeman G., (2004). Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt. Leuven: Acco